Verdwijnen DWDD doet literatuurwereld veel pijn

Bron: persbericht Boekensector Merkenonderzoek 2020

Het verdwijnen van De Wereld Draait Door betekent een klap voor de Nederlandse boekensector. De waardevolle boekenpromotor zorgde steevast voor een maandelijkse verkooppiek. De herkenbare NS Publieksprijs is nu de belangrijkste gids in boekenland. Dit blijkt uit de 6e editie van het tweejaarlijkse Boekensector-Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Uit het onderzoek blijkt verder dat Carry Slee en Jan Terlouw het populairst zijn onder volwassenen als ze kinderboeken kopen. Saskia Noort is bij de keuze voor een volwassenenboek favoriet.

Vrouwelijke auteurs stijgen het hardst sinds 2010
Drie vrouwen zagen hun roem in het afgelopen decennium het hardst stijgen: Saskia Noort, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef. Verder laat de vergelijking met eerdere onderzoeksedities zien dat de lijst van favoriete auteurs sinds 2010 veel dezelfde namen bevat. Alleen Herman Koch, Suzanne Vermeer en Tommy Wieringa zijn toegevoegd aan de ranglijst van breedst gedragen auteurs.

Levende, Nederlandse schrijvers met de sterkte reputatie* in 2020 (+ positie in 2010)

 1. (2) Carry Slee
 2. (1) Jan Terlouw
 3. (13) Saskia Noort
 4. (11) Paul van Loon
 5. (10) Heleen van Royen
 6. (5) Maarten ’t Hart
 7. (8) Adriaan van Dis
 8. (6) Kluun
 9. (12) Ronald Giphart
 10. (-) Herman Koch
 11. (18) Simone van der Vlugt
 12. (19) Esther Verhoef
 13. (-) Suzanne Vermeer
 14. (17) Arnon Grunberg
 15. (16) Geert Mak
 16. (-) Tommy Wieringa

*Reputatie is gemeten op de 3 pijlers van merkkracht: naamsbekendheid, waardering en binding

Verdwijnen DWDD doet literatuurwereld veel pijn
Met de stop op 27 maart van het tv-programma De Wereld Draait Door is een belangrijke boekpromotor verdwenen. Het DWDD-keurmerk ‘Boek van de Maand’ zorgde steevast voor een verkooppiek voor de verkozen titel. Naast de recensies in kranten, tijdschriften en boekenwebsites geven nu vooral de literatuurprijzen houvast voor de consument. De NS Publieksprijs is voor de boekenkoper nu de belangrijkste prikkel. Bij de boekenkeuze voor volwassenen zijn verder de Libris Literatuur Prijs en de P.C. Hooft-prijs belangrijke kwaliteitsstempels. Kinderboeken gaan veel beter van de hand als ze de Gouden Griffel, de Zilveren Griffel of het Gouden Penseel hebben ontvangen.

Literatuurprijzen met het grootste effect op de boekaankoop

 1. NS Publieksprijs
 2. Gouden Griffel
 3. Libris Literatuur Prijs
 4. P.C. Hooft-prijs
 5. Zilveren Griffel
 6. Gouden Penseel

Groeikansen voor uitgeverijen; A.W. Bruna en De Bezige Bij zijn belangrijkste spelers
Twee uitgeverijmerken zijn in het aanschafproces van een boek nóg belangrijker dan een ontvangen literatuurprijs: A.W. Bruna en De Bezige Bij. Andere sterke merknamen in de Nederlandse uitgeverswereld zijn Wolters Kluwer, Noordhoff en Prometheus. ‘Uitgeverijen kunnen nog flink groeien als ze de loyaliteit onder de boekenkopers weten te vergroten’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Vooral series, zoals de internationaal succesvolle Penguin-pockets, bieden veel kansen. De combinatie van een heldere auteursselectie en een herkenbare lijn in de boekomslagen bieden de koper houvast. Liefhebbers van het papieren boek zetten de serie graag in een blok in hun boekenkast.’

Uitgeverijnamen met het grootste effect op de boekaankoop

 1. A.W. Bruna Uitgevers
 2. De Bezige Bij
 3. Wolters Kluwer
 4. Noordhoff
 5. Uitgeverij Prometheus
 6. Querido
 7. Lemniscaat
 8. Kluitman
 9. De Arbeiderspers

Onderzoek onder 7.500 respondenten sinds 2010
Het Boekensector Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Sinds 2010 zijn voor het onderzoek 7.500 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst wordt de spontane bekendheid van de duizenden namen in de boekensector onderzocht. Daarna wordt voor de 50 spontaan bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk wordt op 40 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= gemiddelde van geholpen naamsbekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), aankoopintentie, aankoop en groeiverwachting.

Boekensector Merkenonderzoek in de pers

RetailTrends, Is er nog toekomst voor de boekwinkel?, 17 augustus 2022

Max Vandaag, 88-jarige Dick Bruna mateloos populair, 14 juni 2016

nu.nl, Carry Slee meest populaire auteur, 8 oktober 2014

Marketing Online, Bol.com bekendste boekwinkel, 8 augustus 2012

Boekblad, Uitgeverijen zijn zwakke merken, 8 augustus 2012

Boekblad, Kluwer opnieuw sterkste uitgeefmerk, 7 augustus 2012