Toevoegen sponsornaam desastreus voor naamsbekendheid evenementen

Bron: persbericht Evenementen Merkenonderzoek 2022

Evenementen lopen grote risico’s door hun naam te verbinden aan een sponsor. Het NK Schaatsen (met sponsor Daikin) en het NK Wielrennen (met sponsor Nederlandse Loterij) verloren respectievelijk 60 en 50 procent van hun bekendheid door de naamswijziging. De reputatiedaling door een naamswijziging is vele malen heftiger dan de effecten van alle afgelastingen door corona. Van de nationale evenementen daalde de reputatie gemiddeld met 6 procent sinds de start van de coronacrisis, blijkt uit het Evenementen-Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Aan het onderzoek deden sinds 2016 ruim 42.000 respondenten mee.

Op de ranglijst van favoriete evenementen duikelde het NK Schaatsen sinds de naamswijziging van de 18e naar de 43e positie. Het NK Wielrennen moet met de nieuwe naam genoegen nemen met 40e plaats, terwijl het in 2020 nog het nummer 29 evenement van Nederland was.

Winter Fair nummer drie daler door verwijderen sponsornaam

‘Hoe riskant het toevoegen van de sponsornaam aan de eigen naam is, blijkt ook duidelijk bij de nummer drie daler Winter Fair’, verklaart merkadviseur Hendrik Beerda. ’Ook hier wordt de consument in verwarring gebracht, maar nu omdat mede-organisator Margriet zijn naam van het evenement afhaalde. Na deze ogenschijnlijk kleine ingreep kelderde de naamsbekendheid met 40 procent. Uit deze cases kunnen we leren dat naamswijziging meestal ongewenst is. Als een sponsor zijn naam per se op zijn partner wil plakken dan moet daar een enorme vergoeding tegenover staan én moet de samenwerking voor lange tijd worden aangegaan. Dit geldt nog sterker bij sponsors die onbekend zijn, zoals KNSB-sponsor Daikin, omdat dan nog meer sprake is van verwarring.’

Vakantiebeurs en Huishoudbeurs zijn grootste slachtoffers van coronacrisis

Hoewel het gros van de nationale evenementen de coronacrisis goed heeft doorstaan, geldt dit niet voor de Utrechtse Vakantiebeurs en de Huishoudbeurs in de RAI. Terwijl deze twee consumentenbeurzen normaliter jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers trekken, bleven de deuren de afgelopen twee edities gesloten. ‘Beide beurzen zullen veel in reclame moeten investeren om hun marktpositie weer op het precorona-niveau te krijgen’, aldus Hendrik Beerda.

Top 5 dalers in merkkracht 2020-2022

 1. Daikin NK Allround & Sprint Schaatsen
 2. Nederlandse Loterij NK Wielrennen
 3. Winter Fair
 4. Vakantiebeurs
 5. Huishoudbeurs

Top 5 stijgers in merkkracht 2020-2022

 1. Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix
 2. Lowlands
 3. Amstel Gold Race
 4. Johan Cruijff Schaal
 5. Nederlands Filmfestival

Grand Prix in Zandvoort is de grote winnaar in evenementenland

Terwijl slechts een beperkt aantal evenementen in de afgelopen twee jaar hun reputatie significant zag stijgen, knalde de Grand Prix van Nederland omhoog in de ranglijst, van de 28e naar de 10e plaats. Hiermee is het Formule 1-evenement met kop en schouders de sterkste stijger in het nationale evenementenlandschap. ‘Een ongekende prestatie’, aldus Hendrik Beerda. ’Zonder de heldenstatus van Max Verstappen was het de Nederlandse Grand Prix nooit gelukt om al een jaar na 36 jaar afwezigheid op deze toppositie te belanden.’

Top 10 favoriete evenementen in 2022 (+ positie in 2020 vóór de coronacrisis)

 1. (3) Pinkpop
 2. (1) Vierdaagse Nijmegen
 3. (8) Lowlands
 4. (6) Vierdaagsefeesten Nijmegen
 5. (4) Huishoudbeurs
 6. (5) Bevrijdingsfestival
 7. (10) Pride Amsterdam
 8. (11) TT Assen
 9. (13) Zwarte Cross
 10. (28) Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix

Onderzoek onder ruim 42.000 respondenten sinds 2016

Het Evenementen Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt sinds 2016 uitgevoerd. Sindsdien zijn ruim 42.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle Nederlandse evenementen. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft dus geen opdrachtgever of andere belanghebbende.

Evenementensector Merkenonderzoek in de pers

RTL Nieuws, Helft Nederlanders vindt Pride (te) ruig, 2 augustus 2023

Omroep Gelderland, Er is nu officieel niets beter dan de 4Daagse, 15 juli 2023

MarketingTribune, Bevrijdingsfestival meest gemist, 4 mei 2020

Eindhovens Dagblad, GLOW straalt tot buiten de regio, 8 november 2019

De Telegraaf, Eurosonic Noorderslag sterker merk geworden, 26 november 2018

Omroep Brabant, We moeten trots zijn op Glow en Dutch Design Week, 24 oktober 2018